Hej... Mam problem z zadaniami z działu "funkcja liniowa"... Pomóżcie
lolka: Hej... Mam problem z zadaniami z działu "funkcja liniowa"... Pomóżcie
Napisz równanie prostej równoległej do danej przechodzącej przez punkt P:
y=2x+1 i P=(1,−2)
x−3=0 i P+(√2,√7)
Napisz równanie do prostej równoległej przechodzącej przez punkt P:
y=2x+3 i P=(2,5)
−3x+4y−√7=0 i P=(−3,2)
Wyznacz te wartości parametru m, dla których wykresy funkcji liniowych f oraz g są równoległe:
a) f(x)=(2m−1)x+4, g(x)=3x+m
b) f(x)=|m+4|x+2, g(x)=−1/2x+2m
1 lut 11:48
MAtFiz: no to te pierwsze y=2x+1 a1=2 a2=2 współczynniki takie same żeby była równoległa
podstawiaj do wzoru i oblicz b czyli
−2=2*1 + b
b=−4 wzór y=2x−4 i masz równoległą
1 lut 12:45