sad
iu: Zbadaj różnowartościowośc funkcji
3 √4 − √5x
jak zacząć?
28 lis 23:45
kochanus_niepospolitus:
zacząć od dziedziny

a następnie warto przyjrzeć się monotoniczności tejże funkcji
28 lis 23:54
iu: Czyli?
28 lis 23:55
kochanus_niepospolitus: dziedzina

określ ją
28 lis 23:56
kochanus_niepospolitus:
monotoniczność

Sprawdź czy funkcja jest rosnąca/malejąca w swojej dziedzinie czy też nie
28 lis 23:56
iu: 4−√5x > 0
x>√5 − 4
29 lis 00:19
29 lis 00:19
5-latek: No co Ty?
29 lis 00:20
iu: Słucham?
29 lis 00:22
5-latek: Pierwszse dzielisz przez liczbe ujemna
po drugie pod pierwiastkiem jest ≥0
29 lis 00:23
iu: Aa przepraszam
x ≤ 4/√5
29 lis 00:23
iu: Jak teraz polecacie? Przez sprzężenie mi cos nie wychodzi, pokazac obliczenia?
29 lis 00:24
PW:
Masz badać różnowartościowość, czyli sprawdzić, czy dla x1 i x2 należących do dziedziny
z faktu, że
f(x1)=f(x2)
wynika
x1=x2.
29 lis 00:48
iu: √4−√5x1 = √4−√5x2
29 lis 01:18