arccos
Mleko: Witam musze obliczyć arccos(sin 3π/7).
Jakieś wskazówki od czego zacząc?
Pozdrawiam,
28 lis 23:26
Mila:
| | 3π | | π | | 3π | | π | | π | |
sin |
| =cos( |
| − |
| )=cos |
| , |
| ∊(0,π) |
| | 7 | | 2 | | 7 | | 14 | | 14 | |
28 lis 23:41
Sqrti: arccos(sin(3π/7))=
arccos(cos(3π/7+π/2))=
arccos(cos(6π/14+7π/14))=
arccos(cos(21π/14))=
arccos(cos(3π/2))=
arccos(cos(π/2))=π/2
28 lis 23:47
Sqrti: mój błąd, sory
28 lis 23:48
Mleko: Pani Milo skad ta własnośc cos(π/2 − 3π/7) ?
28 lis 23:53
PW: To, Panie Kolego, wzór redukcyjny, którego nie chciało się nauczyć w szkole średniej:
29 lis 00:03
Mleko: Dziekuje!111
29 lis 00:04