Oblicz pochodna podanej funkcji
izabelta: Oblicz pochodna podanej funkcji:
1. f(x)=(2x + 2) razy pierwiastek z trzech do kwadratu
2. f(x)= pierwiastek z x razy (x do kwadratu + 2)
28 lis 23:08
Maciess: 1. f(x)= (2x+2)√3 2 czy f(x)= [(2x+2)√3 ]2 ? Bo nie wiem czy ja nie rozumiem juz dzis
czy tak napisane
28 lis 23:15
5-latek: Ty nie musisz rozumiec
Niech sobie kolezanka albo wstawi skan albo spojrzy kliknij po wiecej przykladow
28 lis 23:17
izabelta: Maciess, zgadza sie, sorki, nie zauważyłam ze jest w ogóle taka opcja, będę wiedzieć na
przyszłość!
28 lis 23:22
Maciess: Wydaje mi się że chodzi o to drugie więc :
((2x−2)√3) 2=(2√3x+2√3) 2
[(2√3x+2√3) 2 ]'=2(2√3x+2√3)' * (2√3x+2√3)=4√3*(2√3x+2√3)=24x+24=24(x+1)
28 lis 23:22
izabelta: Maciess, tzn. zgadza się to pierwsze co napisałeś
28 lis 23:22
Maciess: Czyli (2x+2)√3 2 ?
28 lis 23:24
izabelta: Tak, tak
28 lis 23:24
Maciess: f(x)=(2x+2)*3=6x+6
f'(x)=6
Wiesz skąd to się wzięło?
28 lis 23:28
Maciess: Drugi tak samo − najpierw sobie wymnóż nawiasy. Dzięki temu nie musisz używać wzorów na iloczyn
pochodnych tylko na sumę.
28 lis 23:32
izabelta: Hmmm a czy to przypadkiem nie trzeba było oblicz ze wzoru na iloczyn pochodnej funkcji? Bo to
zadanie z tego rozdziału
28 lis 23:34
izabelta: Maciess ale problem w tym ze odpowiedzi sa inne do tych przykładów
28 lis 23:34
28 lis 23:41
izabelta: odpowiedzi to: 1. (5x+3)√x 2.5x2+2/2√x
29 lis 17:34