dowód planimetria
xxx: Wykaż, że długości a, b, c boków trójkąta spełniają nierówność
√a2+b2+c2 <
√3 2
(a+b+c)
Miłośnicy dowodzenia, proszę o pomoc i wyjaśnienie

PS pod
√3 znajduje się 2, to
√3 przez 2, nie wiem czemu tak dziwnie zapisało
28 lis 22:55
Eta:
Przekształcając nierówność równoważnie
| | √3 | |
√a2+b2+c2< |
| (a+b+c) /2 |
| | 2 | |
| | 3 | |
a2+b2+c2< |
| (a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc) /*4 |
| | 4 | |
(*)
a2+b2+c2< 6(ab+ac+bc)
Jak widzę kwadraty boków to : z twierdzenia cosinusów
a
2=b
2+c
2−2bccosα
b
2=a
2+c
2−2accosβ
c
2= a
2+b
2−2abcosγ
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−
+a
2+b
2+c
2= 2ab*cosγ+2ac*cosβ+2bc* cosα < 2ab+2ac+2bc < 6(ab+ac+bc)
co daje tę samą nierówność (*)
a2+b2+c2<6(ab+ac+bc)
zatem nierówność wyjściowa jest prawdziwa dla trójkąta
2 sposób
Z nierówności między średnimi kwadratową i arytmetyczną
| | a2+b2+c2 | | a+b+c | |
√ |
| > |
| /*√3 |
| | 3 | | 3 | |
| | √3(a+b+c) | | √3(a+b+c) | | √3(a+b+c) | |
√a2+b2+c2> |
| oraz |
| < |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
29 lis 01:11
Eta:
Ech... coś nie tak w tym drugim sposobie (sorry
bo 5>2 i 2<3 5<3 ?
Pierwszy sposób jest ok
29 lis 12:04
jc: Zachodzi mocniejsza nierówność.
| | a+b+c | |
Jeśli a,b,c są długościami boków trójkąta, to √a2+b2+c2 < |
| . |
| | √2 | |
29 lis 12:27
jc: Jeśli a,b,c są długościami boków trójkąta, to
a=y+z, b=z+x, c= x+y dla pewnych dodatnich x, y, z
(pomyśl o okręgu wpisanym w trójkąt).
(a+b+c)2 − 2(a2+b2+c2) = 4(x+y+z)2 − 2[ (x+y)2 +(y+z)2 + (z+x)2]
= 4(xy+yz+zx) > 0
Liczby 1/√2 nie możemy zastąpić mniejszą liczbą (wysoki trójkąt równoramienny).
29 lis 12:54