granica ciągu
gordon : oblicz granicę przy n−>nieskończoności √n10 − 2n2 + 2
28 lis 22:05
Sqrti:
lim(n→
∞)
√n10−2n2+2=
| | 2 | | 2 | |
lim(n→∞) √n10(1− |
| + |
| )= |
| | n8 | | n10 | |
| | 2 | | 2 | |
lim(n→∞) n5√1− |
| + |
| = |
| | n8 | | n10 | |
[To co pod pierwiastkiem dąży do 1, a n
5 do nieskończoności]
[Nie widać tego, ale pierwiastek jest nad wszystkimi ułamkami]
28 lis 22:54
Maciess: lim
n→∞ √n10−2n2+2
| | 2 | | 2 | |
limn→∞ (n10−2n2+2)= limn→∞ n10(1− |
| + |
| ) = |
| | n8 | | n10 | |
=
∞(1−0+0)=+
∞
Pierwiastek z tego to dalej +
∞
28 lis 23:01
Maciess: Mozna liczyc tak jak ja czy to zły sposób?
28 lis 23:05
gordon : W odpowiedziach do tego zbioru granica ma wynosić 1, własnie nie wiem dlaczego nie
nieskończonośc
29 lis 01:02
Adamm: wiesz ile razy my ten błąd już widzieliśmy?
ma być pierwiastek n−tego stopnia, błąd w druku
29 lis 01:05