Wyznaczanie równania okręgu
Karol: Cześć!
Dany jest okrąg o: x2+y2−2x−8=0. Wyznacz równanie okręgu o1 będącego obrazem okręgu o w
przesunięciu równoległym o wektor u = [−3,0]
28 lis 21:21
the foxi:
x2+y2−2x−8=0 |−1
x2+y2−2x−9=−1
(x2−2x+1)+y2=9
(x−1)2+y2=9
przesuwamy o wektor [−3;0]
(x+2)2+y2=9
x2+4x+4+y2−9=0
x2+y2+4x−5=0
28 lis 21:33
Eta:

To jest przekształcenie izometryczne
zatem r=r
' przesunie się tylko środek S o wektor [−3,0]
S(1,0) r=3 = r
' r
2=r
2'=9 S
'( 1−3, 0) =(−2,0)
o
': (x+2)
2+y
2=9
28 lis 21:38