Sześcian
anonim: Sześcian o krawędzi długości a=3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną
podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem α=30 stopni. Oblicz pole otrzymanego
przekroju.
b) Rozwiąż to samo równanie w przypadku ogólnym, przyjmując, że α należy do przedziału (0,90
stopni).
W punkcie a) wyjdzie chyba 3 pierwiastki z 3. Prosiłbym o pomoc z podpunktem b).
28 lis 20:28
anonim: Byłby ktoś w stanie z tym pomóc?
28 lis 21:13
Mila:

1)
p=a
√2
tgα=
√2
α
0≈54.74
o
Dla α∊(0,α
0> przekrój jest trójkątem równoramiennym
2) dla α∊(α
0, 90
o) przekrój jest trapezem równoramiennym
3) dla α=90
o przekrój jest prostokątem (ACC
1A
1)
spróbujesz sam (2) ?
28 lis 22:04
anonim: Dzięki, można prosić o rozwiązania? Chciałbym sobie tylko sprawdzić wyniki.
28 lis 22:56
Mila:
Sporo pisania.
(2)
O− punkt przecięcia przekątnych
|MN|=|KL|
1) W ΔPSO:
2)
ΔMND∼ΔACD⇔
| MN | | a√2 | |
| = |
| ⇔|MN|=2*|DS| |
| DS | | 12a√2 | |
|MN|=a
√2−2actgα
| | a√2+a√2−2actgα | | a | |
PACLK= |
| * |
| |
| | 2 | | sinα | |
========================
28 lis 23:35
anonim: Dzięki za pomoc
29 lis 17:37
Mila:
29 lis 18:09