dowód geometria
xxx: Jak wykazać że suma promienia okregu wpisanego w trójkąt i opisanego na trójkącie prostokątnym
jest średnią arytmetyczną długości przyprostokątnych?
28 lis 20:22
Eta:

1/ Z twierdzenia o odcinkach stycznych ( oznaczenia na rysunku
| | a+b | |
2/ c=2R= a−r+b−r ⇒ |
| =R+r |
| | 2 | |
c. n.w
28 lis 20:29
Eta:
2 sposób
| | a+b−c | | a+b | | c | | 1 | |
w tablicach masz wzory: r= |
| = |
| − |
| i R= |
| c |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a+b | | c | | c | | a+b | |
to r+R= |
| − |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w.
28 lis 20:32
xxx: Kurczę, bardzo dziękuję za tyle poświęconego czasu
28 lis 20:41