Zbieżność szeregu
Mateusz: Witam!
Mam zbadać zbieżność szeregu:
n!/2nn−1.No to zrobiłem z kryterium d'Alemberta i dochodzę do momentu w którym nie wiem co
mam dalej zrobić
(n+1)*2nn−1/(2n+2)n−1*(2n+2).Proszę o pomoc
28 lis 20:18
kochanus_niepospolitus:
czyli już na samym początku 'odpadasz'
| n!*(n+1)*(2n)n−1 | | (2n)n−1*(n+1) | |
| = |
| = |
| n!*(2n+2)n | | (2n+2)n−1*2*(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *(1 − |
| )n−1 ≤ |
| *1 = |
| |
| | 2 | | n+1 | | 2 | | 2 | |
wniosek
28 lis 20:45
Mateusz: Ciąg zbieżny. Ale skąd się to wzięło?
28 lis 20:57
Mateusz: Ciąg zbieżny. Ale skąd się to wzięło?
28 lis 20:57
Mateusz: Ok,już zrozumiałem
28 lis 21:13
Benny: @kochanus
| | 1 | | 1 | |
to prędzej można ograniczyć przez |
| * |
| |
| | 2 | | e | |
28 lis 21:31