5 zadań. jednokładność i pobobieństwo, twierdzenie talesa.
mountainer: bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tych zadań...

1.
W trapezie ABCD, gdzie AB||CD, |AB|=14cm, |CD|=3,5 cm, |AD|=6 cm, przedłużono ramiona AD i BC
do przecięcia w punkcie E. Oblicz |DE|.
2.
W trapezie równoramiennym długość wysokości wynosi 14 cm, przekątne są do siebie prostopadłe, a
ich punkt wspólny dzieli każdą w stosunku 1:3. Oblicz obwód trapezu.
3.
W równoległoboku, którego obwód jest równy 48 cm, stosunek wysokości wynosi 3:5. Oblicz długość
boków tego równoległoboku.
4. Pole trapezu jest równe 120 cm2, a stosunek długości podstaw wynosi 1:3. W trapezie tym
poprowadzono przekątne, które podzieliły trapez na cztery trójkąty. Oblicz pola tych
trójkątów.
5.W trapezie ABCD, AB || CD, poprowadzono przekątne AC i BD, które przeciąły się w punkcie S.
Pole trójkąta ABS jest równe 18cm2, a pole trójkąta CDS jest równe 8 cm2. Oblicz pole trapezu
ABCD.