Równanie z parametrem
Szymek_: Wyznacz liczbę rozwiązań równania a
2x − 14 = 49x + 2a z niewiadomą x,
w zależności od wartości parametru a. Jeżeli istnieje rozwiązanie, podaj je.
| | 2(a+7) | |
Wyszło mi, że x = |
| , a != 7 i a != −7 |
| | (a−7)(a+7) | |
I teraz nie wiem co robić, czy napisać, że dla a różnych od 7 x ma jedno rozwiązanie ?
28 lis 19:43
irena:
x(a−7)(a+7)=2(a+7)
Jeśli:
1
0
a∊R\{−7; 7}, to jest dokładnie jedno rozwiązanie
2
0
a=−7, to masz x*0=0
czyli jest nieskończenie wiele rozwiązań (x∊R)
3
0
a=7, to masz x*0=28
czyli równanie nie ma rozwiązań
28 lis 19:51
Szymek_: No tak, racja. Dziękuję
28 lis 19:52
Matemate: O co chodzi z tą potęga do zera , chciałbym zrozumieć to rozwiązanie a coś mi nie pyka
30 lis 19:40
Aruseq: To są po prostu kolejne przypadki − pierwszy, drugi i trzeci
30 lis 19:44