Udowodnij, że jeżeli ( a_n ) jest ciągiem arytmetycznym, to ciąg (b_n) o wyrazie
zdesperowana licealistka: Udowodnij, że jeżeli ( an ) jest ciągiem arytmetycznym, to ciąg (bn) o wyrazie ogólnym bn =
−3an+2 jest również ciągiem arytmetycznym. Proszę chociaż o jakąkolwiek wskazówkę!
28 lis 19:41
irena:
(an)− ciąg arytmetyczny, czyli, jeśli n∊N+, to
an+1−an=r i r∊R (r to stała)
bn+1=−3an+1+2
bn+1−bn=−3an+1+2+3an−2=−3(an+1−an)=−3r
−3r∊R
Jeśli n∊N+, to bn+1−bn=−3r∊R, czyli− ta różnica jest stała.
ciąg (bn) jest więc ciągiem arytmetycznym
28 lis 19:46
Szymek_: Pokazać, ze 2 * bn = bn−1 + bn+1,
Myślałem też nad czymś takim, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie:
an+1− a{n} = r
To samo z bn i może coś wyjdzie, np rb
28 lis 19:50
zdesperowana licealistka: Dlaczego zmienia się znak przy dwójce?
28 lis 19:51
irena:
Bo odejmujemy sumę dwóch składników
28 lis 19:52
zdesperowana licealistka: Rzeczywiście! Dziękuję bardzo! Buziaki
28 lis 19:54