udowodnij, że odległość między dwoma liczbami zespolonymi z i z1
not4ya: udowodnij, że odległość między dwoma liczbami zespolonymi z i z1 jest równa |z−z1|.
proszę o pomoc, gdyż próbowałem to robić i nie wychodzi, mój sposób:
z=a+bi
z1=a1+b1i
|z−z1|=|a−a1+i(b−b1)|
=√[(a−a1)+i(b−b1)]2=
√(a−a1)2+2i(a−a1)(b−b1)−(b−b1)2
≠√(a−a1)2+(b−b1)2
28 lis 19:11
Mila:
|a−a1+i*(b−b1)|=√(a−a1)2+(b−b1)2
28 lis 21:29
jc: Nie udowodnisz. To definicja. Chyba, że masz jakąś inną definicje odległości pomiędzy
liczbami zespolonymi.
28 lis 22:14
not4ya: Mila, mogę wiedzieć skąd takie przejście od razu w taką postać? nie rozumiem trochę, bo mi to
taki nie wychodziło
jc, mam po prostu takie zadanie, sam go nie wymyśliłem
29 lis 13:01
jc: Możesz co najwyżej pokazać, że wzór |z−w| definiuje pewną odległość.
|z−w| ≥ 0,
|z−w|=0 ⇔ z=w
|z−w| = |w−z|
|z−w| ≤ |z−u| + |u−w|
29 lis 13:26