Oblicz xy wiedząc, że...
Marchewka: wiedząc, że x+y = 7 oraz x3 − y3 = 38 policz xy
28 lis 18:20
iteRacj@:
skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia x3 − y3 = (x − y)*(....
28 lis 18:58
Marchewka: Takich zadań robiłem na pęczki, dobrze wiem jaki jest "schemat" ich robienia, ale jakbym się
nie gimnastykował to nie idzie tego doprowadzić do końca
28 lis 19:00
iteRacj@:
nie szukaj schematu, bo zawsze obowiązuje zastanowienie i poszukanie rozwiązania
w drugim nawiasie masz
x2+xy+y2 = x2+2xy+y2 − xy = (x+y)2 −xy
28 lis 19:06