Granica dwóch zmiennych
Bartek: Witam serdecznie.
Otóż mamy dwa przykłady:
a)
Liczę z definicji:
Granica wynosi 1
Następnie:
Tutaj również wychodzi mi 1.
Mam nadzieje, że się nie pomyliłem.
Co dalej? Gdyby były różne, to wiadomo że nie istnieje, a teraz nie wiemy. Jak dalej liczyć?
b)
| | y4 | |
lim (x,y)−>(0,0) |
| |
| | x2 −1 | |
a następnie:
Tutaj oby dwie iterowane wyszły mi 0. Następie podstawi Xn = Yn = 1/n i wyszło mi 0, to znaczy
że granica istnieje i jest równa 0?
Poczytałem też o współrzędnych biegunowych i spróbowałem:
| y4 | | r4sin4α | | 1 | |
| = lim(r−>0) |
| = r2*sin4α * |
| = 0 |
| x2−1 | | r2cos2α −1 | | cos2α −1 | |
bo r−>0. Czy to liczenie jest poprawne? I czy ono daje nam gwarancje że granica równa się 0?
Pozdrawiam
28 lis 18:19
Bartek: Halo, pomoże ktoś?
29 lis 14:50
jc: Granica powinna istnieć i być taka sama dla każdego ciągu zbieżnego do (1,0).
x
n = 1+1/n
y
n = 1/n
| 1/n2 | | 1 | |
| = |
| →0 |
| (1+1/n)2−1 | | 2n+1 | |
x
n = 1+1/n
y
n = 1/
√n
| 1/n | | n | |
| = |
| →1/2 |
| (1+1/n)2−1 | | 2n+1 | |
Granica nie istnieje!
29 lis 15:19
Bartek: Dziękuje, widzę że zrobiłem bład w obliczeniach.
Zerknijmy dalej, mam jeszcze taki przykład:
Xn = 1+1/n
Yn = 1/n
| | (x−1)2 | | 1 | |
lim(x,y)−>(1,0) |
| = |
| −>0 |
| | y | | n | |
Xn = 1+1/n
Yn = 2/n
| | (x−1)2 | | 2 | |
lim(x,y)−>(1,0) |
| = |
| −>0 |
| | y | | n | |
Tutaj dwie granice wyszły równe zero, jak dalej liczyć?
Pozdrawiam
29 lis 16:13
jc: Weź takie ciągi: xn=1+1/n i yn = 1/n2.
29 lis 16:23
Adamm: albo np.
y=x−1
y=(x−1)2
tak też można
gdyby granica istniała, to byłaby równa
29 lis 16:28
Bartek: Oki, teraz wychodzą różne.. jak się nie wpadnie na inny ciąg to można zrobić źle zadanie, jakiś
protip?
Jakiś przykład jak dalej liczyć gdyby w granicy dążącej np do (1,0) wyjdą takie same granice?
I raczej ostatni przykład:
Xn = 1/n −> 0
Yn = −1/n −> 0
Xn = 1/n −>0
Yn = 1/
4√n −>0
Nawet jak zmieniałem Yn na inne nadal dążyło do 0.
Co dalej?
Dziękuje za pomoc!
29 lis 16:54