Monotoniczność ciągu
zdesperowana: Zbadaj monotoniczność ciągu:
28 lis 17:59
iteRacj@:
skorzystaj z tego, że
| | 2n!+(n−1)! | | 2n*(n−1)!+(n−1)! | |
an = |
| = |
| = |
| | n!−(n−1)! | | n*(n−1)!−(n−1)! | |
| | (n−1)!(2n*+1) | | (2n*+1) | |
= |
| = |
| |
| | (n−1)!(n+1) | | (n−1) | |
i teraz już łatwiej policzysz
28 lis 18:49
iteRacj@:
i mam jeszcze wątpliwość, czy mianownik tego ciągu jest dobrze przepisany?
| | 2n!+(n−1)! | |
an = |
| |
| | n!−(n−1)! | |
28 lis 18:53
Agata: Dziękuję <3
Tak, mianownik jest dobrze przepisany
28 lis 19:12
iteRacj@:
ale wtedy jest pewien problem z wyrazem a1...
28 lis 19:14