Równania z parametrem
Julia: Wyznacz wartość parametru, dla której zbiór rozwiązań nierówności (m2 − 1)x + m ≥0 a) jest
zbiorem liczb rzeczywistych.
rozpisałam to sobie tak:
(m2 − 1)x + m ≥ 0
popatrzyłam i żeby x∊R to m2 = 1 więc m = ±1
wtedy zniknie mi x
ale żeby nierówność była prawdziwa to m ≥ 0
zatem m∊{1}
Łopatologicznie to sobie wyjaśniłam... ale jak to poprawnie zapisać?
I czy wgl dobrze kombinuję xd
28 lis 17:24
Jerzy:
Lewa strona to funkcja liniowa, a więc aby była stale nieujemna, to muszą być spełnione
dwa warunki:
1) m2 − 1 = 0
2) m ≥ 0
czyli , m = 1
28 lis 17:29
kochanus_niepospolitus:
1)
m2−1 = 0 ⇔ m =1 ∨ m = −1
(m2−1)x + m ≥ 0 ⇔ m ≥ 0
Więc: m = 1
28 lis 17:30