;)
Ja: Funkcja
g(x)=f(−x). Która wypowiedź dotycząca funkcji g(x) i f(x) jest prawdziwa?
1. Obie funkcje mają identyczne zbiory wartości
2. Wykresy tych funkcji przecinają się
3. Obie funkcje mają takie same dziedziny
4. Wykresy tych funkcji są symetryczne względem osi OX
Z góry odrzuciłam odp 4 i 1.
Wydaje mi się, że to odp 3, ale nie wiem.
28 lis 16:58
Adamm: 1 oraz 2
28 lis 17:00
Ja: Ale może być tylko jedna odpowiedź
28 lis 17:00
Adamm: ale obie są prawdziwe
28 lis 17:01
Ja: To w takim razie muszę to zgłosić, dzięki
28 lis 17:03
Adamm: może jednak się w sumie nie muszą przecinać
mają punkt wspólny, (0, f(0)), ale to nie oznacza że się przecinają
np. f(x)=c <− funkcja stała, to f(−x)=c <− też funkcja stała, i obie funkcję się przecinają
28 lis 17:06
Adamm: i obie funkcje się pokrywają
miałem na myśli, ale się nie przecinają
28 lis 17:07