Trygonometria
Bartek: Wykaż, że jeśli α i β są kątami trójkąta takimi, że sin2α − sin2β=sin(α−β), to trójkąt jest
równoramienny lub prostokątny.
28 lis 16:35
Eta:
sin2α−sin2β= sin(α+β)*sin(α−β) −−− możesz w prosty sposób wykazać tę tożsamość
zatem z danej równości w treści zadania
sin(α−β)[sin(α+β)−1]=0
sin(α−β)=0 lub sin(α+β)=1
α=β lub α+β=90
o
Δ równoramienny lub Δ prostokątny
c.n.w
28 lis 16:59
Bartek: wielkie dzięki
28 lis 18:14
Eta:
28 lis 19:18
Eta:
Jesteś maturzystą? czy studentem?
28 lis 19:18
Bartek: maturzystą
28 lis 19:45