Macierze
Mat: Oblicz wyznacznik macierzy
3 2 0 0 0
0 3 2 0 0
0 0 3 2 0
0 0 0 3 2
2 0 0 0 3
28 lis 14:34
Mat: Jakby ktos mogl jeszcze wytlumaczyc jak to sie robi z tymi macierzami diagonalnymi i
trojkatnymi tzn doprowadzenie do nich bo potem to juz tylko przekatna sie mnozy
28 lis 14:39
Mat: Albo chociaz obliczyl ten przyklad
28 lis 14:54
Pytający:
=3*(−1)2*det(
3 2 0 0
0 3 2 0
0 0 3 2
0 0 0 3
)+2*(−1)6*det(
2 0 0 0
3 2 0 0
0 3 2 0
0 0 3 2
)=3*3*(−1)2*det(
3 2 0
0 3 2
0 0 3
)+2*2*(−1)2*det(
2 0 0
3 2 0
0 3 2
)=35+25=275
28 lis 15:37
Mat: Dzieki a wiesz moze jak postepuje sie z macierzami gdzie zamoast zer tak jak tutaj sa jedynki?
28 lis 15:42
Mat: −4 1 1 1 1
1 −4 1 1 1
1 1 −4 1 1
1 1 1 −4 1
1 1 1 1 −4
Chodzi mi o cos takiego
28 lis 15:44
Mat: A ten pierwszy przyklad da sie zrobic z macierzy trojkatnej bo mam cos takiego w notatkach ale
za bardzo tego nie rozumiem?
28 lis 15:48
kochanus_niepospolitus:
można, ale to od cholery roboty z tym będzie i ułamków a ułamków
28 lis 15:51
kochanus_niepospolitus:
Pytający −−− chyba za wcześnie 'obcinasz' tam masz w końcu w a5,1 = 2
28 lis 15:52
Mat: Dziwne bo zrobilem wedlug takiego schamatu i wynik wyszedl mi taki jak pytajacemu ale nie wiem
czy to jest dobrze i na czym to polega bo robilem tak jak mialem juz zrobiony jeden przyklad
28 lis 15:53
Mat: I nie mialem ulamkow
28 lis 15:56
Adamm: macierz nxn
a x x ... x x
x a x ... x x
x x a ... x x
...
x x x ... x a
pierwsza kolumna od reszty
a x−a x−a ... x−a x−a
x a−x 0 ... 0 0
x 0 a−x ... 0 0
...
x 0 0 ... 0 a−x
wyciągamy (a−x)n−1
a −1 −1 ... −1 −1
x 1 0 ... 0 0
x 0 1 ... 0 0
...
x 0 0 ... 0 1
bierzemy ostatnią, odejmujemy x od pierwszej itd.
a+(n−1)x −1 −1 ... −1 −1
0 1 0 ... 0 0
0 0 1 ... 0 0
...
0 0 0 ... 0 1
wyznacznik = (a+(n−1)x)*(a−x)n−1
tutaj x=1, a=−4, n=5
wyznacznik = 0
28 lis 16:18
Pytający:
Kochanus, pierwotną macierz rozwinąłem według pierwszej kolumny, na pewno jest ok.
28 lis 16:28
Adamm: macierz nxn
x y 0 ... 0 0
0 x y ... 0 0
...
y 0 0 ... 0 x
Laplace względem pierwszej kolumny
pierwsza macierz x razy
x y ... 0 0
...
0 0 ... 0 x
x=0 i wyznacznik = 0 lub x≠0 i wyznacznik = xn−1
czyli wyznacznik = xn
druga macierz razy (−1)n+1y
y 0 ... 0 0
x y ... 0 0
...
0 0 ... x y
y=0 oraz wyznacznik = 0 lub y≠0 oraz wyznacznik = yn−1
czyli wyznacznik = xn+(−1)n+1yn
x=3, y=2, n=5
wyznacznik = 35+25 = 275
28 lis 17:33
Mat: No ok wynik mam tak samo troche nie rozumiem tego ostatniego wyjasnienia
Adamm
Ja zrobilem to tak wyznacznik mojej macierzy to
3 razy minus jeden do 2 razy wyznacznik macierzy bez 1 kolumny i pierwszego wiersza dodac 2
razy minus 1 do 6 razy wyznaczik macierzy tej pierwszej bez 5 wiersza i piatej kolumny
Zeobilem to wedlug przykladu ale dalej nie rozumiem za bardzo tego...
28 lis 19:47
Mat: Na poczatku Laplace jest wzgledem 1 kolumny i 1 wiersza?
28 lis 19:50
jc: Macierz M=
0 1 0 0 0 0
0 0 1 0 0 0
0 0 0 1 0 0
0 0 0 0 1 0
1 0 0 0 0 0
jest podobna do macierzy diagonalnej
ze zbiorem wszystkich pierwiastków 5 stopnia z jedności {z0, z1, z2, z3, z4}
na przekątnej.
Wyznacznik aI − bM = Iloczyn (a − bzk) = a5 − b5
U nas a=3, b=−5.
28 lis 20:10
Adamm: Laplace jest tylko względem pierwszej kolumny
28 lis 20:46
Mat: Dobra dzieki juz rozumiem skad sie co bierze i o co w tym chodzi
28 lis 21:56