Równanie z parametrem
Julia: Wyznacz wartość parametru m, dla którego równanie z niewiadomą x ma co najmniej jedno
rozwiązanie.
Przykład:
mx − m
2 = 4m + 4 − 2x
mx + 2x = 4m + 4 + m
2
x(m + 2) = 4m + 4 + m
2
więc
czyli m +2 ≠ 0
m ≠ −2
co dalej

pogubiłam się już

w odpowiedziach na to zadanie jest że m ∊ R i nie rozumiem jak i dlaczego
najdzie się jakaś dobra duszyczka która mi to wyjaśni?
28 lis 14:07
Jerzy:
| | (m + 2)2 | |
x = |
| = m + 2 , czyli istnieje dla każdego m ∊ R |
| | m+2 | |
28 lis 14:10
PW: Może lepiej wytłumaczyć bez tego dzielenia.
Równanie
(m+2)x = 4m + 4 + m2
jest równaniem liniowym. Dla współczynnika (m+2)≠0 ma dokładnie jedno rozwiązanie. Jeżeli
m+2=0, to przyjmuje postać
0x= 0,
a więc rozwiązań jest nieskończenie wiele.
W każdym przypadku − niezależnie od wartości m − istnieje co najmniej jedno rozwiązanie.
Dlatego odpowiedź brzmi: m∊R.
28 lis 14:42