Funkcje cyklometryczne
Jacek: Witam, bardzo bym prosił o rozwiązanie przynajmniej części poniższych zadań. Prowadząca zrobiła
z nami jeden przykład, nie tłumacząc przy tym w zasadzie nic po czym zadała 'zadanie domowe' +
kolokwium z podobnych przykładów. Nie potrafię się w zasadzie nawet do tego zabrać a analiza
rozwiązanych już zadań dużo mi daje. Jeśli pojawią się zależności/wzory które obowiązkowo
muszę znać to również bardzo bym prosił o zaznaczenie tego. Serdecznie pozdrawiam i z góry
dziękuje!
| | x − 2 | |
1. Wyznaczyć dziedzinę funkcji f(x) = arcsin |
| |
| | 1 − 3x | |
2. Obliczyć:
a) 3arcsin 1 − 2arccos 0 + 4arctg 1 − arcctg (−1)
| | 1 | | 7 | |
b) 2arccos (− |
| ) + arctg(tg |
| π) − arctg √3 |
| | 2 | | 8 | |
c) arcsin(sin10)
3. Rozwiązać równania:
a) arcsin 3x = arcsin 4x = α
| | π | |
b) arctg(x+2) − arctg(x+1) = |
| <−− dodatkowe informacje do zadania "układ 3 równań"; |
| | 4 | |
arctg(x+2) = α, arctg(x+1) = β.
28 lis 13:22
Jerzy:
| | 1 | | x − 2 | |
1) x ≠ |
| i | |
| | ≤ 1 |
| | 3 | | 1 − 3x | |
28 lis 13:26
'Leszek: 2). a)∊ 3*π/2 −2*π/2 +4*π/4 − 3π/4= ......
b) 2*2π/3 + 7π/8 − π/3 = ......
c) 10
28 lis 13:46
Sqrti:
2)
a)
| | π | | π | | π | | π | |
3arcsin(1) − 2arccos(0) + 4arctg(1) − arcctg(−1) = 3* |
| − 2* |
| + 4* |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Polecam, abyś sobie włączył jakiś kalkulator graficzny, jak na przykład desmos.com, i sam
zobaczył jak te funkcje wyglądają.
Generalnie to są funkcje odwrotne do sin(),cos(),tg() i ctg() i aby znaleźć wartość arcsin(1)
zadajesz sobie pytanie "Dla jakiego argumentu x, sin(x) przyjmuje wartość 1?" odpowiedzią na
| | π | |
to pytanie jest |
| i taką wartość przyjmuje arcsin(x) dla x = 1 |
| | 2 | |
28 lis 13:53
PW: 3 c)
arcsin to funkcje odwrotna do sin, więc
arcsin(sinx) = x,
| | π | | π | |
ale pod warunkiem, że x jest z przedziału [− |
| , |
| ] (patrz definicja funkcji |
| | 2 | | 2 | |
arcsin).
Trzeba więc ten argument "10" zredukować korzystając z okresowości funkcji sin.
Wiemy, że
10=3π+d,
| | π | |
gdzie d jest liczbą mniejszą niż 1, a więc mniejszą niż |
| . Wobec tego |
| | 4 | |
sin10=sin(3π+d) = sin(2π+π+d) = okresowość=sin(π+d) =
(wzory redukcyjne)= −sind = (nieparzystość) = sin(−d)
| | π | | π | |
Liczba (−d) należy do przedziału [− |
| , |
| ], tym samym |
| | 2 | | 2 | |
arcsin(sin10) = arcsin(sin(−d)) = −d = 3π−10.
Sprawdzić możesz licząc kalkulatorem Windows (jednostki trzeba ustawić na radiany):
sin10 ≈ −0,5440
arcsin(−0,5440)≈−0,57522
i również
3π−10 = −0,57522
28 lis 14:22
Jacek: Dziękuje bardzo za pomoc. Czy mógłbym jeszcze prosić o rozwiązanie 3 zadania? W szczególności
podpunkt b) z tym 'układem równań'.
29 lis 20:56
Mila:
3(b)
| | π | |
arctg(x+2) − arctg(x+1) = |
| |
| | 4 | |
| | π | | π | |
1) arctg(x+2)=α i α∊(− |
| , |
| )⇔x+2=tgα⇔x=tgα−2 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
2) arctg(x+1) =β i β∊(− |
| , |
| )⇔x+1=tgβ⇔x=tgβ−1 stąd: |
| | 2 | | 2 | |
3) tgα−2=tgβ−1
tgα=tgβ+1
tg(α−β)=1
z wzoru:
| | tgα−tgβ | |
tg(α−β)= |
| |
| | 1+tgα*tgβ | |
Podstawiamy:
| | tgβ+1−tgβ | |
tg(α−β)= |
| |
| | 1+(tgβ+1)*tgβ | |
tg
2β+tgβ+1=1
tg
2β+tgβ=0
tgβ=0 lub tgβ=−1
x=0−1 lub x=−1−1
x=−1 lub x=−2
=============
29 lis 21:29