asymptota ukosna
SEKS INSTRUKTOR: Oblicz asymptotę ukośną funkcji
Liczę granice z f(x)/x i mam
| cosx | |
| i jak się nie mylę, to dąży ona do 0 i w −oo i w +oo, ale na wykresie z |
| x(2π−x | |
kalkulatora widze, ze funkcja caly czas oscyluje wokol 0 i go przecina, wiec licze dalej
| | cosx | |
i mam limn−>oo f(x) −0x = f(x) = |
| i tej granicy nie umiem wyznaczyc. Jak to |
| | 2π−x | |
zrobic?
28 lis 13:21
kochanus_niepospolitus:
A czemu nie sprawdzasz czy nie będzie po prostu poziomej

(pozioma to szczególny przypadek
ukośnej ... dla której a=0)
28 lis 13:45
kochanus_niepospolitus:
i dlaczego masz w liczniku cos(x) skoro wyjściowa funkcja to sinx
28 lis 13:46
kochanus_niepospolitus:
limx−>+/− ∞ f(x) = 0
28 lis 13:46
kochanus_niepospolitus:
bez względu na to czy to sinus czy cosinus jest
28 lis 13:47
kochanus_niepospolitus:
z tw. 3 ciągów:
| 1 | | sinx (czy tam cosx) | | −1 | |
| ≥ |
| ≥ |
| |
| 2π−x | | 2π − x | | 2π−x | |
28 lis 13:48
SEKS INSTRUKTOR: cosx mialo byc

machnalem się :C
no ale to jak mam robić? jak sprawdzać najpierw poziomą?
28 lis 14:48
SEKS INSTRUKTOR: czyli najlepiej po prostut sprawdzić lim x−>+oo f(x) i jak x−>−oo ?
Wedy wyjdzie czy jest pozioma
Jak jest pozioma to nie ma już ukośnej? jak to jest z tym?
28 lis 15:08
kochanus_niepospolitus:
Dokładnie tak ... a jak wyjdzie Ci granica +/−
∞ to wtedy dopiero sprawdzasz czy będzie ukośna i
28 lis 15:11
SEKS INSTRUKTOR: A jak wyjdzie zgranica z −oo np 1, a z +oo powiedzmy +oo, to co wtedy?
28 lis 16:06
kochanus_niepospolitus:
to masz lewostronną poziomą y=1 ... a w x−>+∞ sprawdzasz czy nie ma ukośnej
28 lis 16:07
SEKS INSTRUKTOR: No ale mimo wszystko, asymptota pozioma wychodzi mi 0
w +oo i w −oo no i czemu? rysuje to w desmos.com (kalkiulator graficzny) i tam ciagle ten
cosinus oscyluje wokół zera, ciagle go też przecina, czyli się zgadza?
28 lis 20:01