matematykaszkolna.pl
zad matthew: czesc, mam taki przyklad: rozwiąż równania: a) 1−3x + 3 +x = 0 b) x−1+x+2= 3 bardzo proszę o pomoc... nie za bardzo znam zasady rozwiazywania takich przykładów...
31 sty 23:13
hesia: założenie 1−3x ≥0 => x ≤ 13 a) 1−3x = −( x +3) /2 1−3x = x2 +6x + 9 x2 +9x +8=0 .......... rozwiąż , pamiętaj o założeniu b) dwukrotnie podnosimy do kwadratu x−1 +x+2 = 9 x+2= 10−x |2 x+2 = ( 10−x)2 ....... dokończ koniecznie sprawdź , podstawiając rozwiązania do pierwotnego równania czy będą spełniać to równanie Ta metoda rozwiązywania równań nazywa się metodą starożytnych i może zawierać pierwiastki fałszywe emotka
31 sty 23:26
matthew: ok. w podpunkcie a) mam tak: Δ = 7 x1 = −8 x2 = −1
 1 
przy założeniu x≤

obydwa m. zer. są poprawne...?
 3 
w punkcie b) Δ = 7 x1 = 7 x2 = 14 nie jestem pewny czy jest dobrze... dlaczego w pierwszym przykladzie musze zastosować załozenie, a w drugim nie muszę z niego korzystać? ogólnie wiem, ze pod pierwiastkiem nie może być liczba ujemna, tak samo jak w mianowniku liczba musi byc wieksza od zera. Nie rozumiem dlaczego tylko w jednym nalezy to zastosowac.... Dziekuje za odpowiedz emotka
31 sty 23:44
hesia: Witam ponownieemotka można stosować założenie (ale w drugim przykładzie jest trudniej go wyznaczyć) więc łatwiej jest teraz sprawdzić czy rozwiązania x = 7 v x = 14 spełniają to równanie i jednoczesnie założenie sprawdzamy: dla x = 7 7 −1 +7+2= 6+ 9= 6+3 = 3 ok emotka sprawdź teraz podobnie dla x = 14 ( też będzie okemotka Rozumiesz już o co chodzi?
31 sty 23:50
hesia: Hehe... wiedziałam ,że o to zapytasz emotka
31 sty 23:54
matthew: ok juz rozumiem wszystko emotka na początku troche sie zdziwiłem, bo w odpowiedzi do przykładu b) jest napisane, że poprawne jest tylko x1 = 7 wiec nie wiedziałem kto ma rację, już myslałem, że ksiązka chce mnie wpuścić w maliny ; ))) ale okazało sie, po sprawdzeniu, które zasugerowałaś, że wszystko jest ok emotka, tzn jednak x2 = 14 nie jest poprawne w punkcie a) dobre jest −8... wiem bo sprawdziełem : ))) Dziekuje jeszcze raz za wytłumaczenie emotka
1 lut 00:02
hesia: emotka eta, eta
1 lut 00:18
matthew: oprocz tego, że własnie pod takim nickiem ukrywa się pewna miła pani nauczycielka, oraz wiedząc, że jest to siódma litera greckiego alfabetu, slowo eta nic mi wiecej nie mówi emotka ja nie wiem... wszystko na marne.... postanowiłem kolejne przykłady rozwiazać sam.... niestety utknąlem na pierwszym.... 3(x+2) + 22−9x starałem się postępować tak jak w poprzednich przykładach tzn potegować i robić założenia... ale nie wychodziemotka bardzo prosze o pomoc...
1 lut 00:34
hesia: Napisz , gdzie jest znak równości , bo nie widzę emotka
1 lut 00:37
matthew: aj sorki... 3(x+2)=22−9x
1 lut 00:38
hesia:
 22 
założenie: x ≤

9 
9( x2 +4x +4)= 22−9x 9x2 +45x +14=0 Δ= 1521 Δ= 39 emotka dokończ
1 lut 00:42
matthew: jestem wkurzony na siebie.... caly czas robilem glupi blad... ech ide spac
 1 
wyszlo mi, ze x2 = −

3 
Dziekuje jeszcze raz emotka dobranocemotka
1 lut 00:49
hesia: Dobranocemotka miłych snów nie tylko o metodzie "starożytnych"
1 lut 00:51