28 lis 13:09
Kamil: ktoś pomoże z tym?
29 lis 18:40
Voyager1: Kiedy wektory u+2v+w, v−3w+t i u−t są liniowo niezależne?
Ano wtedy, gdy nie istnieją takie liczby a1, a2 i a3, że przynajmniej jedna z nich jest
różna od 0 oraz kombinacja liniowa tych wektorów zeruje się:
a1(u+2v+w)+a2(v−3w+t)+a3(u−t)=0.
Załóżmy, że kombinacja faktycznie się zeruje:
a1(u+2v+w)+a2(v−3w+t)+a3(u−t)=0,
wtedy porządkując ze względu na wektory:
(a1+a3)u+(2a1+a2)v+(a1−3a3)w+(a2−a3)t=0.
Ponieważ wektory u, v, w, t są liniowo niezależne to wszystkie współczynniki są równe 0:
a1+a3=0
2a1+a2=0
a1−3a3=0
a2−a3=0
Odejmując pierwsze i trzecie równanie otrzymujemy a3=0, a następnie a1=0 i a2=0.
Zatem z zerowania się kombinacji liniowej otrzymałem zerowanie się wszystkich trzech liczb.
Oznacza to, że wektory u+2v+w, v−3w+t i u−t są liniowo niezależne.
29 lis 20:06