wielomian równanie
nahh: Rozwiąż równanie.
|x3−x|+x2−1=0
Wiem, że trzeba rozwiązać na osi.
28 lis 13:06
nahh: W jaki sposób ogólnie rozwiązywać równania czy nie równości, gdy x znajduje się poza wartością
bezwzględną?
28 lis 13:08
PW:
|x| |x2−1|+ |x2−1| = 0
|x2−1|(|x|+1) = 0,
a ponieważ |x|+1 ≠ 0, można podzielić stronami i zostaje
|x2−1| = 0
28 lis 13:11
Jerzy:
Dla: x3 − x ≥ 0 rozwiązujesz: x3 − x + x2 − 1 = 0
Dla: x3 − x < 0 rozwiązujesz: −x3 + x + x2 − 1 = 0
28 lis 13:12
PW: Wróć, źle zrobiłem (wymyśliłem sobie drugi moduł).
|x| |x2−1| + x2−1 = 0
i teraz rozpatrywać te x, dla których x2−1≥0 (i wtedy można wyłączyć przed nawias (x2−1))
oraz te x, dla których x2+1<0, i wtedy mamy równaie
−|x|(x2−1)+(x1−1) = 0
28 lis 13:17
Jerzy:
To chyba nieco komplikuje PW , bo po wyłączeniu: x2 − 1 ( dwa przypadki ),
znowu musi rozbić na dwa przypadki: x ≥ 0 lub x < 0
28 lis 13:19
nahh:
Czyli gdy x jest poza nawiasem nie uwzględniamy go na naszej osi, gdzie zaznaczamy przedziały,
tak?
28 lis 13:33
Jerzy:
Proponuję Ci sposób 13:12
28 lis 13:35
nahh: tzn?
28 lis 13:48
Jerzy:
Nie rozumiesz tego co napisałem ?
Kiedy: x3 − x ≥ 0 ?
28 lis 13:50
PW: Gdyby to była nierówność, to może byłoby kłopotliwe, ale dla równania nie ma komplikacji:
Dla x2−1≥0
|x|(x2−1)+(x2−1) = 0
(x2−1)(|x|+1) = 0
Można podzielić przez |x|+1≠0, a więc zostaje
x2−1=0,
czyli x=1 lub x=−1.
Dla x2−1<0
−|x|(x2−1)+(x2−1) = 0
(x2−1)(−|x|+1) = 0
Można podzielić przez x2−1≠0 i zostaje
1−|x| = 0
|x|=1.
− takie x nie należą do rozpatrywanej dziedziny.
28 lis 13:53
nahh: rozumiem, ale mam jeszcze inne przykłady, tak? I no zadałam pytanie, bo raczej nie zrozumiem na
podstawie jednego przykładu
28 lis 13:53
Jerzy:
Jak nie zrozumiesz jednego przykładu, to nie rozwiążesz żadnego innego.
PW podał "sprytny" sposób, gdzie juz trzeba mieć pewne doświadczenie w rozwiązywaniu
podobnych zdań.
Ja podałem taki, który opiera się na definicji wartości bezezglednej, a więc najbardziej
"podstawową" metodę.
28 lis 13:58
PW: To daj następne (w nowym poście).
28 lis 13:58
nahh: Zrozumiałam.
Dodam kolejny, jeśli się okaże, że nie potrafię go zrobić.
Dziękuję
28 lis 14:05