Liczby zespolone
Mat: Zaznacz na plaszczyznie zespolonej obszary spelniajace nastepujace warunki
|z+1|=|z−1|
28 lis 12:20
Jerzy:
x = 0
28 lis 12:21
Mat: A taki?
|z−i|+|z+i|<9
28 lis 12:25
Adamm: to już jest elipsa
28 lis 12:34
Mat: A jak to rozwiazac?
28 lis 12:41
Jerzy:
Na pewno masz 9 ?
Jeśli tak, to nieco "perfidne " osie tej elipsy:
Ogniska: − i , i
Oś długa: 2a = 9
Oś króka: 2b , gdzie b obliczasz ze wzoru: 1 = √a2 − b2
28 lis 13:34
PW: Formalnie rzecz biorąc wnętrze elipsy − dla punktów elipsy zachodzi równość.
28 lis 14:30
Mat: Tak jest 9
28 lis 14:36