matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciśnienie na drzwiach pod wodą
okey:
Oblicz ciśnienie powietrza potrzebne do utrzymania zamkniętych drzwi. Drzwi mają kształt okrągłej płyty o średnicy 0.8 m, ich ciężar wynosi 2 kN. α=45stopni, h=1.7m, gęstość właściwa wody=2
28 lis 12:16