bardzo proszę o natchnienie bo jakoś się zaciełam.
marzka: (x2−64)*(x2+6x+9)*(x4+1)=o
5(x2−2x)−(1+2x)2=(x−√3)*(x+√3)
28 lis 11:41
Jerzy:
Kiedy iloczyn jest równy 0 ?
28 lis 11:41
marzka: zawsze kiedy pomnożymy jakakolwiek liczbę przez zero
28 lis 11:43
Jerzy:
Zatem: x2 − 64 = 0 lub x2 + 6x + 9 = 0 lub x4 + 1 = 0
i licz.
28 lis 11:44
marzka: ok też o tym myślałam tylko czy jak dostaję polecenie na np. na sprawdzianie rozwiąż równanie
to wolno mi zastosować takie rozwiązanie
28 lis 11:51
Jerzy:
Nie tyle "wolno mi" , tylko powinnaś tak rozwiązywać.
28 lis 11:56
marzka: dziękuję bardzo. drugie już rozwiązałam. bardzo mi pomogłeś jestem wdzięczna
28 lis 12:02