granica ciagu
5-latek: mam ciag zdefiniowany a
n=
n√a= a
1/n a>1
Mam pokazac ze a
n→1
|
n√n−1|<ε
Moge tutaj skorzystac z nieronosci
Jak to mam zinetretowac ? (mam z tym klopot
Pytanie nr 2 w zwiazku z tym
| | a−1 | |
A co byloby gdyby wyszlo np n< |
| ? |
| | ε | |
28 lis 10:08
5-latek: Przyklad nr 2
Mam ciag a
n= q
n i |q|<1
to jest ciag zbiezny do 0
no to z definicji
|q
n|<∊ i n>n
0
|q|
n<ε
jesli zlogarytmuje to logarytmem o podstawie ε
log
ε|q|
n<log
εε
nlog
ε|q|<1
Tutaj zmienilem zwrot nierownosci bo podstawa jest <1 (bo przyjmujemy dowolnie mala liczbe
dodatnia ε
Teraz najgorzej zinterpretowac to
28 lis 10:28
5-latek: tutaj muszse zapisac ze
28 lis 10:30
5-latek: Wiec tak
Zeby nie bylo z etylko czekam
wracam do pierwszego postu
Przyjme sobie a=41 i ε= 0,02
| | 41−1 | |
moje n0= |
| = 2000 |
| | 0,02 | |
jesli wezme teraz n=2005
to
I to na tym polega ?
28 lis 10:47
5-latek: poprawka 0,019
28 lis 12:00
5-latek:
28 lis 23:07