trygonometria
aga: sin 12 1/2 pi= sin ( 12pi+ pi/2) = (−sin pi/2)= (− sin 90°)= −(+1)= (−1)
We wzorze sin ( pi + alfa ) = (−sin alfa)
Jest minus to czemu powinno wyjść 1 na plusie? : (
28 lis 00:37
Ajtek:
Ale Ty nie masz sin(π+α).
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sin(12 |
| π)=sin(12π+ |
| π)=sin |
| π=1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 lis 00:45
aga: A możesz mi podać jakis przykład z zastosowaniem tego wzoru co napisałam?
28 lis 00:49
Ajtek:
Tutaj zastosowanie ma wzór: sin(k*360
o+α)=sinα, gdzie k*360
o=2π, zatem:
| | 1 | | 1 | |
sin(12 |
| π)=sin(6*2π+ |
| π)=sin(0,5π) |
| | 2 | | 2 | |
Już podaję, np: sin(210
o)= sin(
180o+30o) = sin(π+30
o)=−sin30
o=−0,5
Pamiętaj, że π=180
o
28 lis 01:00