trójkąt
Metin: W trójkącie przyprostokątna jest dwa razy krótsza od przeciwprostokątnej. Oblicz stosunek
długości promienia okręgu opisanego do długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt.
31 sty 23:10
puk: x − przeciwprostokątna
x/2 − przyprostokątna
R = x
r = 2P:2x
P − pole trójkąta
| R | |
| = ... dokończ  |
| r | |
31 sty 23:16
Basia:
@ puk
1) R jest = połowie przeciwprostokątnej więc przy Twoich oznaczeniach R= x2
2) druga przyprostokątna ≠ x2 ⇒ obwód≠2x
gdyby tak było to
(x2)2+(x2)2 = x2
x24+x24 = x2 /*4
x2+x2=4x2
2x2=0
x2=0
x=0
taki trójkąt nie istnieje
3) trzeba wyliczyć długość drugiej przyprostokątnej (Pitagoras oczywiście) i dopiero wtedy
liczyć pole, obwód i r
1 lut 04:43