Równanie liczb zespolonych + płaszczyzna
Rodzisława: Rownanie liczb zespolonych i zapisac na plaszczyznie : (2z)3 = (√2/2 − √2/2 i)2
Potrzeba na jak najszybciej!
Próbowałam zrobić z postaci wykładniczej liczb zespolonych, ale wychodzą mi jakieś bzdury (lub
nie)
r= 1/2
α=π/2+2kπ/3
z0=1/2(eiπ/2)
z1=1/2(eiπ7/6)
z2=1/2(eiπ11/6)
Jak przejdę na algebraiczną to wyjchodzi mi:
z0=1/2 i
z1=(−√3/4)−1/4 i
z2=(√3/4)−1/4 i
28 lis 00:14
Rodzisława: r − moduł
28 lis 00:19
jc:
| | √3+i | | −√3+i | |
z = i/2, |
| , |
| |
| | 4 | | 4 | |
28 lis 00:21
jc: Nie rozumiem, dobrze masz, tylko dlaczego tak dziwnie zapisałeś liczbę
po prawej stronie? Bardzo dziwnie wygląda to 2/
√2. przecież to po prostu 1/
√2.
,
28 lis 00:25
Rodzisława: Taka postać była od samego początku po prostu.
I z tego od razu podniosłam do kwadratu to po prawej stronie i tak samo wyszło mi "−i"
Czyli gdybym teraz chciała to zaznaczyć na płaszczyźnie to jak to ma wyglądać?
Mam znaleźć sobie te punkty na oko i poprowadzić do nich strzałki z początku układu
współrzędnych?
28 lis 00:32
Rodzisława: Czy oprócz z postaci wykładniczej liczb zespolonych, dałoby radę zrobić to innym sposobem?
Bo akurat do tego doszłam dopiero po jakimś czasie, jak nie wychodziło mi nic z postaci
algebraicznej
28 lis 00:34
jc: Każdym sposobem.
28 lis 00:57
Rodzisława: Tylko, że wychodzą okropne liczby

No nic, dziękuję za sprawdzenie
28 lis 01:02
jc:

Teraz zauważyłem, że przed i wpisałem omyłkowo plusy zamiast minusów.
Pierwiastki mogłaś odczytać z rysunku.
Koło o promieniu 1/2, u góry i/2, u dołu (±
√3 − i)/4.
Duży (mały też) trójkąt jest równoboczny.
Mały trójkąt dorysowałem, aby było lepiej widać współrzędne.
Wystarczy pamiętać, że wysokość trójkąta równobocznego o podstawie a
(u nas 1/2) wynosi a
√3/2.
28 lis 01:12
Rodzisława:

Czyli jak powinnam zaznaczyć to na płaszczyźnie?
Tak jak ty? Trójkąt wpisany w okrąg i ten trójkąt linią przerywaną a okrąg ciągłą?
Czy po prostu :
28 lis 02:57