kontrprzykład na równość zbiorów
nieczający: Czy dla dowolnych zbiorów A, B i C zachodzą podane równości:
(A ∪ B) \ B = A
Jak sobie to narysowałem, to moim zdaniem jest to nieprawda. Jeżeli to nieprawda, to wystarczy
wskazać kontrprzykład. Jak wskazać kontrprzykład? Proszę o pomoc
27 lis 23:20
Pytający:
Podana równość zachodzi, gdy A∩B=∅ (A i B to zbiory rozłączne). Czyli jako kontrprzykład
wystarczy podać takie zbiory, aby A∩B≠∅.
Np. A={1,2}, B={2,3}.
27 lis 23:26
Adamm: (A∪B)\B=(A∪B)∩B'=(A∩B')∪B∩B'=A∩B'
27 lis 23:41