styczna
Metin: Znajdź równanie stycznej do krzywej o równaniu y=3x−x2 prostopadłej do prostej −x−3y+0,5=0
31 sty 23:06
puk: Pierwsze przekształcamy wzór tej prostej:
−x −3y + 0,5= 0
3y = −x + 0,5
y = −
13x +
32
Musi być prostopadła, więc:
a
1 * a
2 = −1
−
13 * a
2 = −1
a
2 = 3
Musi być również styczna do wierzchołka paraboli:
| | 3 | |
Wierzchołek paraboli: xp = − |
| |
| | 2 | |
Wylicz y
p oraz poprowadź prosta która będzie przechodziła przez punkt P i prostopadła do tej
podanej prostej, wszystko, czego Ci potrzeba, podałem

Powodzenia
31 sty 23:22
Basia:
jeśli znasz pochodne to można prościej
a2=3
f'(x) = 3
f'(x) = 3−2x
3−2x=3
−2x=0
x=0
czyli jest to styczna do paraboli w punkcie x0=0
f(0)=0
czyli ta prosta przechodzi przez punkt (0,0)
y=3x+b
0=0+b
b=0
czyli jest to prosta y = 3x
i drogi puku na pewno nie jest styczna z parabolą w jej wierzchołku, bo styczna do
paraboli w jej wierzchołku to prosta równoległa do osi OX
1 lut 03:19
Basia:
bez pochodnych:
a2=3
y=3x+b
układ równań
y=3x+b
y=3x−x*2
musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie
3x+b = 3x−x2
x2+b=0
dla b>0 równanie nie ma rozwiązania
dla b<0 ma dwa rozwiązania ±√−b
tylko dla b=0 ma jedno i tylko jedno rozwiązanie
stąd:
y=3x
1 lut 03:24