Zapisz liczbę w systemie binarnym
Amanda: Hej, mam problem z zamianą liczby stałoprzecinkowej na postać binarną i ósemkową. Mógłby mi to
ktoś wytłumaczyć?
a) 5.8 (s. dziesiętny) −> s. binarny
b) 238.232 (s.dziesiętny) −> s. ósemkowy
27 lis 21:50
Ambitny: L(A)10 = 5.8
L(A)2 = ?
L(A)2 = (101)2
5:2|1
2:2|0
1:2|1 /\
||
0.8 *2 |1 ||
0.6 *2 |1 \/
0.2 *2 |0
0.4 * 2|0
0.8*2| 1
0.6*2|1
0.4
L(A)2 = (0.110011)2
szósty redukt rozwinięcia
(5.8)10 = (0,101.110011)2
Drugi przykład zrób sama.
27 lis 22:43
Ambitny: wartość po przecinku: 51/26=0.796875 << czyli jesteśmy bardzo blisko, niemniej jednak
dokładnej wartości binarnej nie osiągniemy
27 lis 22:44
27 lis 22:51