matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyc przy n dazacym do nieskonczonosci
Kota:
((2n−1)/(3n+2)) do potegi (3n+2)
27 lis 21:36
Mila:
Przekształcam wyrażenie:
2n−1
2
n−0.5
=
*
3n+2
3
n+(2/3)
2
n−0.5
(
*
)
3n+2
=
3
n+(2/3)
2
n−0.5
(
)
3n+2
*
)
3n+2
=
3
n+(2/3)
2
n+(2/3)−(2/3)−(1/2)
=(
)
3n+2
*(
)
3n+2
=
3
n+(2/3)
lim
→
∞
2
(−7/6)
(
)
3n+2
*[(1+
)
−6*(n+(2/3))/7
]
(−7/6)*(3n+2)/(n+(2/3)
3
n+(2/3)
=0*e
(
−7/2)=0
27 lis 22:17
Mila:
0*e
−7/2
=0
27 lis 22:20