Granica ciągu
Whale: Stosując twierdzenia o arytmetyce granic ciągów oblicz:
| | 1+12 + 13 + ... + 1n+1 | |
limn→∞ = |
| |
| | 1+12+13 + ... + 1n | |
27 lis 21:13
jc: Co oznacza znak "=" po słowie lim?
| | 1 | | 1 | |
an = 1 + |
| * |
| |
| | n+1 | | 1+1/2+1/3+..+1/n | |
| | 1 | |
1 ≤ an ≤ 1+ |
| →1 (granica sumy = suma granic) |
| | n+1 | |
a
n →1 (trzy ciągi)
27 lis 21:18
Whale: Znak równości to mój błąd zapisu. Przepraszam. Rozwiązanie z twierdzenie o trzech ciągach znam.
Istotne jest dla mnie rozwiązanie z użyciem twierdzeń o arytmetyce granic ciągów, tak mam
podane w zadaniu, zadanie z wykorzystaniem tw o trzech ciągach jest w następnym "podrozdziale"
27 lis 21:25
jc: Nie da rady. Spróbuj, korzystając z samego twierdzenia arytmetycznego
wykazać, że 1/n →0.
27 lis 21:59
Adamm: | | 1 | | 1 | |
an=1+ |
| * |
| |
| | 1+1/n | | n+n/2+n/3+...+1 | |
może coś takiego?
27 lis 22:03
jc: Adamm, samo twierdzenie arytmetyczne nic nie da. Nie pokażesz nawet, że 1/n →0.
Musisz mieć jakieś cegiełki.
1/(1+1/2+1/3+..+1/n) ciąg ograniczony (przez zero) i malejący.
Gdybyśmy wiedzieli, że takie ciągi mają granicę, to brakowałoby nam dwóch
faktów: 1/(n+1) →0, 1→1.
Nawet tego, że 1→1 nie potrafię wykazać z twierdzenia arytmetycznego.
27 lis 22:10