Suma ciągu arytmetycznego
the foxi:
Oblicz sumę wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego an=3m−5. Ciąg ma nieparzystą
liczbę wyrazów, a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 78.
Poproszę jakieś wskazówki, nie wiem zupełnie jak do tego podejść. :x
27 lis 21:10
iteRacj@: na pewno jest m?
an=3m−5
27 lis 21:12
the foxi:
an=3n−5 racja.
27 lis 21:12
iteRacj@:
to spójrz an jako na sumę dwóch ciągów: jeden ciąg z wyrazów nieparzystych (sumę tego znasz)
i drugi ciąg z wyrazów parzystych
27 lis 21:15
the foxi:
Świetny pomysł, dziękuję ślicznie!

Wyszło co miało wyjść, a i zostanie w głowie.
27 lis 21:32