wielomiany
...: | | 1 | |
liczby x1= |
| i x2= −4 są pierwiastkami wielomianu 3x3+ax2−15x+b. Znajdź trzeci |
| | 3 | |
pierwiastek tego wielomianu.
Prosze o jakies wskazówki
27 lis 21:06
the foxi:
W(−4)=0
27 lis 21:08
...: mam, że
a=4
b=8
27 lis 21:14
...: tzn
a=8
b=4
27 lis 21:15
...: i do tego etapu doszedłem ale nie wiem jak znaleźć brakujący pierwiastek
27 lis 21:15
Adamm: 3(x−1/3)(x+4)(x−x0)=tamten wielomian
3*(−1/3)*4*(−x0)=b
27 lis 21:16
the foxi:
W(x)=3x
3+8x
2−15x+4
| | 1 | |
Mógłbyś podzielić ten wielomian przez (x− |
| ) lub (x+4) i wtedy byś go miał jak na tacy, |
| | 3 | |
ale... zauważ, że suma współczynników jest równa 3+8−15+4=0... więc brakującym rozwiązaniem
jest
1.
27 lis 21:17
...: @the foxi
ten drugi "sposobik" świetny

szkoda tylko że sprawdza się gdy rozw jest 1

ale dziękuję

@Adamm
nie rozumiem dlaczego dla "x" podstawiasz 0
27 lis 21:24
Adamm: nie podstawiłem 0, tylko porównałem współczynniki przy obu wielomianach
ale to też dobry sposób
27 lis 21:29
...: nie do końca rozumiem tego sposobu

Dlaczego 3*(−1/3)*4*(−x
0) =b ?
27 lis 21:33
Adamm: bo oba wielomiany są równe
27 lis 21:34
Adamm: tak naprawdę to można było najpierw wyznaczyć 3 pierwiastek, a potem obliczyć a i b
tak by było łatwiej
27 lis 21:35
...: nie wiem

jakieś "zaćmienie" mam

I dlaczego to musi być równe b?
27 lis 21:38
Adamm: a nie, nic nie mówili o a i b
3(x−1/3)(x+4)(x−x0)=3x3+ax2−15x+b
3((−1/3)*4+(−1/3)*(−x0)+4*(−x0))=−15
(−1/3)*4+(−1/3)*(−x0)+4*(−x0)=−5
itd.
27 lis 21:40
Adamm: dlaczego, jedyne co jest bez x−a, to jak wymnożysz wszystkie wyrazy wolne razem,
czyli (−1/3)*4*(−x0)
jakbyś chciał mieć tylko z jednym x−em, to mnożysz tak żeby dostać jednego x−a
jakbyś chciał z dwoma, to mnożysz tak żeby mieć 2
tak jak normalnie mnoży się takie nawiasy
(x−1)(x−2)(x−3)=x3+((−2)*(−3)+(−1)*(−2)+(−1)*(−3))x2+... itd.
27 lis 21:43
Adamm: w tym momencie to już się zaczyna robić nauka mnożenia
27 lis 21:46
...: Dziękuję za wytłumaczenie

Jutro "z chłodną głową" dokładnie to przeanalizuję
27 lis 22:05