Łatwa suma z dwumianem Newtona
Maks:
27 lis 19:51
Maciek: 250
27 lis 20:15
27 lis 20:28
Maks: @Mila, czy mogłabyś wytlumaczyc mi po krótce Twoje rozwiązanie?
27 lis 21:57
Mila:
Może na mniejszej potędze:
ale :
W takim razie :
stąd :
L=1+5+10=P
Zatem :
27 lis 22:11
Maks: @Mila, dzięki wielkie, teraz już rozumiem! Skoro udało mi się zająć Twoją uwagę, to czy
mogłabyś zerknąć jeszcze na takie zadanko? Napisz równanie paraboli o ognisku w punkcjie (5,0)
i kierownicy x=7. Z góry dziękuję!
27 lis 22:24
Mila:

F(5,0)− ognisko paraboli
x=7− równanie kierownicy
1) Oś symetrii paraboli przechodzi przez ognisko i jest prostopadła do kierownicy⇔
y=0 oś symetrii
2) odległość kierownicy od ogniska równa 2⇔p=2
Ognisko i wierzchołek paraboli leżą zawsze na osi symetrii paraboli.
Wierzchołek paraboli leży dokładnie w połowie odległości między ogniskiem a kierownicą.
(y−y
0)
2=2p(x−x
0)
W=(6,0)
(y−0)
2=2*2(x−6)
y
2=4(x−6)
27 lis 23:45
Maks: @Mila, jeszcze raz uprzejmie dziękuję za pomoc!
28 lis 08:00
Mila:
Niestety jest błąd. Parabola nie może przecinać kierownicy ( zastanów się dlaczego)
y2=−4(x−6)
Teraz z definicji wyznaczymy równanie :
Parabola jest zbiorem wszystkich punktów P(x,y), których odległości od kierownicy
są równe odległościom od ogniska.
F(5,0)− ognisko paraboli
x=7− równanie kierownicy
√(x−5)2+(y−0)2=|x−7|
x2−10x+25+y2=x2−14x+49⇔
y2=−4x+24⇔
y2=−4*(x−6)
===========
28 lis 14:54
Mila:

A=(0,
√24
|AF|=7=|AB|
28 lis 15:32