matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
gh
Fenni:
Udowodnij, że x + x/2 + x/4 + x/8 +x/16+... jest mniejsze lub równe 2x, w zależności od ilości ułamków w sumie.
27 lis 18:32
Eta:
x
3
x+
=
x < 2x
2
2
x
x
7
x+
+
=
x <2x
2
4
4
..................................
1
suma ciągu geometrycznego nieskończonego: a
1
=x q=
,x ≠0
2
a
1
x
S=
=
= 2x
1−q
1
1−
2
x
x
x
x
x+
+
+
+
+........... ≤2x
2
4
8
16
27 lis 18:42