Oblicz pochodną
Kaajaak: Oblicz pochodną funkcji, określ dziedzinę funkcji i pochodnej.
| | −2x5+x4−4x3−3x2−2x | |
Pochonda wyszła mi |
| |
| | (x2−1)2 | |
Więc mianownik jest zawsze dodatni czyli licznik pochodnej równy 0 i nie wiem, jak wyznaczyć
pierwiastki.
27 lis 17:53
Janek191:
Dla x = − 1 lub x = 1 mianownik jest równy 0

!
27 lis 17:57
Kaajaak: Aaa no tak, czyli to −1 i 1 zaznaczyć i narysować parabole?
27 lis 18:06
Janek191:
Dziedzina funkcji
Df = ℛ \{ − 1, 1}
Dziedzina pochodnej
Df ' = ℛ \ { − 1, 1}
27 lis 18:09
Kaajaak: A da się wyznaczyć ekstremum i minimum ? Nie do końca rozumiem
Kiedy można a kiedy nie
27 lis 22:32
Kaajaak:
28 lis 07:36
Jerzy:
Warunkiem koniecznym istnienia ekstremum jest zerowanie sie pierwszej pochodnej.
Warunkiem wystarczającym jest zmiana znaku w punktach jej zerowania sie.
28 lis 07:39
Jerzy:
Minimum,to ekstremum , a więc "wyznaczyć ekstremum i minimum" jest bez sensu.
28 lis 07:40
piotr: Da się obliczyć ekstrema tej funkcji, ale rozwiązanie równania 5−tego stopnie nie jest tu
łatwe,
łatwe tylko:
fmax(0) = −1
28 lis 08:40