Sprawdzilby ktos
Anka: Ile miejsc zerowych ma podana funkcja?
f(x)=(x+7)(x+9)(x−100)(x
2 +1)
Moje rozwiązanie:
x+7 =0 x+9=0 x−100=0 x
2+1=0
x= −7 x=−9 x=100 x=−1 lub x=1
Tylko nie mam w odpowiedziach liczby 5, więc coś muszę robić źle
27 lis 16:52
x:
Jedynymi miejscami zerowymi tej funkcji są −9, −7, 100.
x2+1 = 0
x2 = −1 sprzeczność
27 lis 16:54
agusia: x2+1=0
x2= −1
kwadrat nie moze byc ujemny brak rozwiazan x nalezy do zbioru pustego
a2−b2 mozesz rozlozyc na czynniki ale a2+b2 już niee...
bedzie tylko −7, −9, 100 w rozwiazaniu
27 lis 16:55
Anka: Aha, faktycznie. Nie zwróciłam uwagi na znak tam. Dzięki
27 lis 16:58