statystyka
Requrio: Zmienna losowa X ma rozkład jednorodny w przedziale (−π,π). Zmienna losowa Y=max(X,1/2). Znajdź
wartość oczekiwaną zmiennej losowej Y.
27 lis 16:44
g:
| | 1 | | 1 | |
yśr = |
| ∫−ππ y(x) dx = |
| { ∫−π1/2 (1/2) dx + ∫1/2π x dx } |
| | 2π | | 2π | |
27 lis 16:56
Requrio: A skąd taki wzór ?
27 lis 17:07
g:
Wartość oczekiwaną zmiennej losowej o rozkładzie ciągłym f(x) liczymy z wzoru
x
śr = ∫ x*f(x)*dx (całka po całej dziedzinie X)
Jeżeli Y jest funkcją X to wtedy
y
śr = ∫ y(x)*f(x)*dx (tu całkowanie też po dziedzinie X)
| | 1 | |
W Twoim zadaniu f(x) = |
| . |
| | 2π | |
27 lis 17:26