Oblicz
Natt: Witam, mam problem z obliczeniem odchylenia standardowego
Liczba gospodarstw domowych 1848, 2070, 1793, 1736, 639, 207, 93
Liczba osób w gospodarstwie domowym 1,2,3,4,5,6,7
Srednia =2,79
W jaki sposób obliczyć odchylenie standardowe? Wychodzi mi 2,47 a powinno 1,41...
27 lis 16:34
Natt:
27 lis 16:44
Natt:
27 lis 18:47
Mila:
Masz błąd w rachunkach, wychodzi δ=1.41..
licznik: (1848*(1−2.79)2+2070*(2−2.79)2+1793*(3−2.79)2+1736*(4−2.79)2+
+639*(5−2.79)2+207*(6−2.79)2+93*(7−2.79)2)
mianownik : (1848+ 2070+1793+1736+ 639+ 207+ 93)
δ2=1.9957122..
δ=√1.9957122=1.41....
27 lis 19:20