statystyka i probabilitstyka
Requrio: Egzaminator zadaje studentowi kolejno pytania. Prawdopodobieństwo udzielenia dobrej odpowiedzi
na każde z pytań wynosi 90%. Egzamin jest przerwany w chwili kiedy student nie potrafi
odpowiedzieć na zadane pytanie.Podać rozkład zmiennej losowej X − liczby pytań zadanych przez
egzaminatora.Podać najbardziej prawdopodobną liczbę zadanych pytań oraz wartość oczekiwaną
zmiennej losowej X.
(tip: suma szeregu geometryczno−arytmetycznego: ∑(a+kd)rk=a/1−r + rd/(1−r)2)
27 lis 16:26
kochanus_niepospolitus:
To jest rozkład geometryczny z p = 10%
27 lis 16:42
g: Prawdopodobieństwo tego że nie odpowie na n−te pytanie wynosi (90%)
n*10%.
Zatem najbardziej prawdopodobne n=0 (liczba pytań = n+1).
| | 1 | | 0,9 | |
Wartość oczekiwana to E[n] = ∑0∞ n*(90%)n*10% = |
| * |
| *0,1 = 9. |
| | 1−0,9 | | 1−0,9 | |
E[X] = E[n]+1 = 10.
27 lis 17:13