analiza
x: Czy zbiór jest ograniczony (z góry, z dołu), jeżeli tak to wyznaczyć kres dolny i górny.
| | n+2 | | 2 | |
Zapisałem |
| jako 1 + |
| . |
| | n | | n | |
Sprawdziłem przez a
n+1 − a
n, że ciąg jest malejący.
Bazując na tym, że jest to ciąg malejący stwierdzam, że
inf a
n = lim a
n = 1
| | 2 | | 2 | |
Mogę tak skrótowo to ująć, czy muszę napisać, że 1 + |
| > 1 i, bo |
| jest |
| | n | | bn | |
| | 2 | |
malejący, bo ciąg bn = n jest rosnący i, że |
| dąży do 0? |
| | n | |
Nie mogę się połapać w tym co musi być dowodzone, a co można traktować jako oczywiste − będę
wdzięczny za wskazówkę
27 lis 16:23
27 lis 17:21
x: Byłem blisko
27 lis 17:24
x:
Na zajęciach mieliśmy coś takiego:
"skoro można wyznaczyć taką wartość, to ciąg jest zbieżny"
Rzeczywiście jest taka reguła?
27 lis 18:22
x: Ostatnie pytanie nadal aktualne.
28 lis 20:58
Adamm: a jaka jest definicja granicy?
nie zadawaj głupich pytań
28 lis 21:04