Rozwiąż nierówność
Anon: Witam, potrzebuje pomocy w rozwiązaniu nierówności:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| <0 |
| x(x+1) | | (x+1)(x+2) | | (x+2)(x+3) | |
27 lis 16:08
x:
1. Wyznacz dziedzinę.
2. Sprowadź do wspólnego mianownika, tj. licznik i mianownik pierwszego ułamka mnożysz przez
(x+2)(x+3), drugiego przez x(x+3), a trzeciego przez x(x+1).
27 lis 16:10
Anon: | | x(x+3)+x | |
Tak tez zrobiłem i doszedłem do postaci |
| <0 |
| | x(x+2)(x+3) | |
teraz mam skrócic x+3? Poprawcie nie jeżeli coś złe zrobiłem
27 lis 16:14
x:
Źle policzyłeś, powinno być
| (x+2)(x+3) + x(x+3) + x(x+1) | | 3(x+2)(x+1) | |
| = ... = |
| < 0 |
| x(x+1)(x+2)(x+3) | | x(x+1)(x+2)(x+3) | |
27 lis 16:29
x: Wiesz co dalej robić?
27 lis 16:31
purple : inny sposób:
zauważ że:
czyli lewa strona Twojej nierówności to
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| = |
| − |
| |
| x | | x+1 | | x+1 | | x+2 | | x+2 | | x+3 | | x | | x+3 | |
teraz łatwiej?
27 lis 16:38
Anon: czyli teraz mnoże mianownik do kwadratu i otrzymuje
3(x+2)(x+1)*x(x+1)(x+2)(x+3) <0?
27 lis 16:41
x: Tak.
27 lis 16:48
Eta:
| 1 | | 1 | | 3 | |
| − |
| <0 ⇒ |
| <0 ⇒ x(x+3)<0 ⇒ x∊(−3,0) |
| x | | x+3 | | x(x+3) | |
27 lis 18:08